Motor yağı viskozitesi nasıl sınıflandırılır?
Motor yağlarının etiketlerinde işaretlenen gizemli kodların ardındaki anlamı anlamanıza yardımcı olmak için, işte motor yağı sınıfları açıklandı. Eskiden Otomotiv Mühendisleri Derneği olan SAE International, motor yağlarını sınıflandırmada standardı belirler. Yağ kabına basılan 5W-30 ve 10W-40 gibi SAE yağ sınıfları, ürünün motorunuzda nasıl performans göstereceğine dair göstergeler sunar.
“W” harfinden hemen önce gelen ve kış anlamına gelen sayı 0’a yakınsa, yağın daha ince veya daha düşük viskoziteye sahip olduğu ve dolayısıyla düşük sıcaklıklarda daha iyi bir akış hızına sahip olduğu anlamına gelir. “W” harfinden sonraki sayı, yağın yüksek sıcaklıklardaki viskozitesini gösterir. Bu sayı ne kadar yüksekse, viskozite o kadar ağır veya kalın olur ve bu da daha iyi motor koruması sağlar.

Viskozite ve viskozite indeksi – fark nedir?
Viskozite, sıvının akışına direnen iç sürtünme kuvvetlerini ifade eder. Başka bir deyişle, viskozite bir sıvının kalınlığını ölçer. Öte yandan viskozite indeksi, viskozitenin sıcaklıkla ne ölçüde değiştiğinin bir ölçüsüdür. Genel olarak, sıcaklık arttıkça viskozite azalır ve bunun tersi de geçerlidir. Sıcaklık farkından kaynaklanan bu viskozite değişimi küçük olduğunda, yüksek viskozite indeksine sahip olduğu söylenir. Viskozite indeksi ne kadar yüksekse, yağ düşük sıcaklıklarda daha iyi çalıştırılabilirlik sağlama ve yüksek sıcaklıklarda yağ filmini iyi koruma konusunda o kadar yeteneklidir. Bu nedenle, viskozite indeksi motor yağının kalitesini belirlemede ana kriterlerden biri olarak kabul edilir.